Ayasofya ile ilgili kısa bilgi

Ayasofya Ayasofya, (İngilizce Hagia Sophia, Yunanca Αγία Σοφία) İstanbul'da eski bir doğu kilisesi 1453 yılında İstanbul'un fethi ile camiye dönüştürüldü (Osmanlı da Fethiye Camii olarak adlandırılmıştır) 1935 yılında Atatürk'ün emri ile müzeye dönüştürülmüştür. … Ayasofya aynı adla yaptırılan üçüncü yapı.

Ayasofyanın özellikleri nelerdir?

Yapıda 40 tanesi alt galeride, 64 tanesi ise üst galeride olmak üzere toplam 104 adet sütun bulunmaktadır. Ayasofya'nın mermer kaplı duvarları dışındaki tüm yüzeyler birbirinden güzel mozaiklerle süslenmiştir. Mozaiklerin yapımında altın, gümüş, cam, pişmiş toprak ve renkli taşlardan oluşan malzemeler kullanılmıştır.

Ayasofya Camii’nin hikayesi nedir?

Ayasofya, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinden sonra camiye dönüştürüldü. Ayasofya o sıralar harap olmuş bir haldeydi. Fatih Sultan Mehmet, Ayasofya'nın temizlenmesini ve camiye dönüştürülmesini emretti. Caminin ilk minaresi Fatih Sultan Mehmet döneminde tuğla kullanılarak yapıldı.

Ayasofya nedir kısaca açıklaması?

Ayasofya adındaki "Aya" sözcüğü "kutsal, azize" anlamına gelir. "Sofya" sözcüğü ise Eski Yunancada "bilgelik" anlamındaki sophos sözcüğünden gelir. Dolayısıyla "'aya sofya'" adı "Kutsal Bilgelik" ya da "ilahî bilgelik" anlamına gelmekte olup Ortodoksluk mezhebinde Tanrı'nın üç niteliğinden biri sayılır.

Ayasofya’nın en önemli özelliği nedir?

Ayasofya'nın mimarisindeki en önemli yenilik, ölçülerinin bir kilise için alışılmamış büyüklükte oluşu, orta mekâna hâkim olan kubbenin büyüklüğü ve yüksekliğiydi. Ana mekânı örten kubbenin zeminden yüksekliği 55.60 metre, çapı ise kuzey güney doğrultusunda 31,87. metre, doğu batı doğrultusunda ise 30.86 metre.

Ayasofya’nın sırrı ne?

Ayasofya'nın en etkileyici sırlarından biri de Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği haç ve kullanılan çivilerin gizli bir bölümde bulunması. Anlatılana göre; Kudüs'ten getirilen bu emanetler, Ayasofya'da gizli bir bölmede saklanıyor. … İsa'nın 40 bin yıl sonra dünyaya ineceği yerin Ayasofya olduğuna inanılması!

Ayasofya Camii Nerede hangi semtte?

Tarihi bir yarımada içinde Fatih ilçesine bağlı bulunan Sultanahmet meydanında yer alan Ayasofya, İstanbul'da yapılmış olan en büyük Bizans kilisesi niteliğini taşımaktadır. Aynı bölümde tam üç defa inşa edilmiştir. İlk yapıldığı dönem içerisinde Megale Ekklesia adını almıştır.

Ayasofya neden bu kadar önemli?

Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da yaptırmış olduğu en büyük kilise olan Ayasofya, aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. … Ayasofya, Doğu Roma İmparatorluğu boyunca hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi görmüştür.